2008. március 6., csütörtök

Flamenco – a vér tüze

Jerezi ittlétünk egyik legkülönlegesebb élménye volt, hogy részt vettünk a minden évben megrendezésre kerülő Flamenco Fesztivál egyik előadásán február 29-én.
Ezen az estén a jerezi Villa Marta színház színpadán léptek fel kiváló művészek. Mujeres (Nők) című előadásban minden benne volt, ami a flamenco „érzésbe” beletartozik. 3 nő magával ragadó tánca (Merche Esmeralda, Belén Maya, Rocío Molina), 3 énekes lebilincselő hangja (Antonio Campos, Jesús Corbacho, Tamara Tañé) és 3 gitárművész káprázatos gitárjátéka (José Luis Rodríguez, Paco Cruz, Manuel Cazás). Külön érdekesség, hogy a 3 táncos 3 különböző segédeszközt használt fel, hogy táncát még különlegesebbé tegye, nevezetesen a jellegzetes spanyol kendőt, a legyezőt és a castañettát.

Egy kicsit a flamencoról:
A flamenco a spanyol népművészet külön ágaként a XVIII. század végén alakult ki a cigány közösségekben az alsó Guadalquivir-medence Cádiz és Jerez de la Frontera környéki területein.

A flamenco legegyszerűbb formája az ének (cante). A legjobb flamenco énekesek hangja rekedtes, mély, az igaz bánatot képesek kifejezni. Érezhető, hogy rendelkeznek azzal a bizonyos „duendével” (lélek, szellem), amely az előadást fenköltté teszi. Ennek elérésére órákig kell várniuk az énekeseknek, addig pedig hangszálaikat dohányzással és tüzes likőrrel hozzák formába. Ez a legtöbb embert nemhogy éneklésre, de még beszédre is alkalmatlanná teszi.

A legtöbb, Andalúziába látogató számára azonban az ének, a tánc, és a gitár varázslatos kombinációja jelenti a legnagyobb vonzerőt. Aki ide látogat, annak számtalan lehetősége van arra, hogy flamenco előadást láthasson. Nekünk nem is kell messzire mennünk, hogy az igazi flamenco hangulatba bele tudjunk kóstolni, a szomszédunkban lévő Damajuana bár vár minket kiváló flamenco előadásaival. (Most még ingyen borkuponunk is van, amit a Flamenco Fesztiválon kaptunk, ám nem sokáig….)

Nincsenek megjegyzések: